fbpx
MDH Uitgeverij

75 jaar Vrijheid

Bij het ter perse gaan van sommige van onze uitgaven “Vrijheids Krant Overijssel” was nog niet bekend dat er helaas een groot aantal festiviteiten geannuleerd zouden worden. Deze kranten kunnen we toch verspreiden omdat er in deze uitgaven ook veel algemene content is opgenomen over “75 jaar vrijheid” . Tot slot willen wij dan ook  graag onderstaand voorwoord van Andries Heidema, Commissaris van de Koning in de provincie Overijssel, met je delen. Je kunt dit voorwoord terugvinden in de “Overijssel Viert 75 Jaar Vrijheid!” Hij heeft prachtig verwoord waarom het van groot belang is dat de kranten wél uitgegeven worden, want het doorgeven van vrijheidsbesef blijft belangrijk, zeker in deze tijd van zorgen en onzekerheid. Wij sluiten ons hierbij aan!

Voorwoord Andries Heidema

Het vieren van 75 jaar vrijheid staat plotseling in een heel ander daglicht dan we van te voren hadden gehoopt, uitgestippeld of ook maar hadden kunnen bedenken.

Velen van u hebben de afgelopen weken, maanden en sommigen zelfs langer dan een jaar ontzettend hard gewerkt om een prachtig feest te organiseren. Om vrijheid en democratie te vieren, om te herdenken dat 75 jaar geleden vele mensen hebben gestreden voor onze vrijheid. Scholen, comités, vele vrijwilligers en andere organisaties, allemaal hebben jullie je nek uitgestoken om iets moois neer te zetten.

Deze krant had een feestelijke aankondiging moeten worden van alle festiviteiten die er in het kader van 75 jaar vrijheid in uw gemeente zouden worden georganiseerd. Het is ontzettend spijtig dat heel veel activiteiten zijn afgelast of uitgesteld, vanwege het coronavirus.

Toch stemt al jullie werk, al jullie energie, het getoonde naoberschap, mij hoopvol in de strijd tegen het virus. Hoopvol dat we er zijn voor elkaar, voor de kwetsbaren om ons heen. 75 jaar geleden hebben vele mensen laten zien dat naoberschap niet alleen omkijken naar je buren, familie of streekgenoten betekent, maar dat omkijken naar elkaar over grenzen reikt, dat naoberschap een universeel goed is.

Dat universele naoberschap ervaren we ook nu. Al leven we in de vreemde situatie dat dit naoberschap ook betekent dat we zoveel als mogelijk thuis blijven, we onze bewegingsvrijheid beperken. En tegelijkertijd blijven omzien naar elkaar, naar de kwetsbaren in onze samenleving. Een samenleving waarin we met elkaar trots zijn op iedereen die zich keihard inzet om het virus te bestrijden en levens te redden.

Ik ben ontzettend trots en dankbaar voor jullie inzet, jullie inzet voor 75 jaar vrijheid en jullie inzet voor het overeind houden van onze samenleving in deze crisistijd. En ja, het brengt ontzettend veel onzekerheid met zich mee. Pas daarom goed op jezelf en je omgeving.

Laat 75 jaar vrijheid niet aan je voorbij gaan, maar laat de gedachte eraan en het vieren ervan ons kracht en veerkracht geven voor een gezonde toekomst.

Andries Heidema
Commissaris van de Koning provincie Overijssel

Terug naar overzicht